Catemacsók

Il Nostro Calcio

Mi a helyzet Rómában?

2017. augusztus 07. - marteen vg

Ahogy mondtuk, megpróbáljuk feléleszteni a blogot, ezért a két római csapat mercatojáról, keretéről és lehetőségeiről lesz most szó. Vajon milyenek a kilátásai a fővárosi kluboknak? Mivel a két klub teljesen máshogy működik, teljesen más lehetőségekkel (bár hasonló eredményekkel) ezért külön-külön fogjuk megvizsgálni őket. Kezdjük az (örök)ezüstérmes Romával!

roma-lazio759.jpg

Meglehetősen mozgalmas a nyár a bordó-sárgáknál. Spalletti betartotta ígéreté és az újabb trófea nélküli év után távozott, helyére pedig az a Di Francesco érkezett, aki egyrészt ezer szállal kötődik a Romához, másrészt korrekt középcsapatot gyúrt a Sassuoloból. Ennek ellenére bőven van benne kockázat is, hiszen először fog nagy csapatnál dolgozni, a 47 éves mester. Mondjuk a Napolinak ugyanez a taktika bejött, de számtalan példát láttunk már arra, hogy valaki hiába alkotott nagyot egy kis vagy középcsapatnál, amint megkapta a lehetőséget, hogy szintet lépjen, elbukott. A játékoskeretben is bőven van változás. Komoly veszteség lehet számukra Salah elvesztése, ugyanakkor Rüdigerért elképesztően jó árat (35 millió eurót) fizetett a Chelsea. Parades és Mario Rui távozása nem igazán fájó számukra, egyikük sem volt kimondottan alapember, valamint visszavonult Totti, de ez inkább érzelmileg lehet fájó a Roma szurkolóinak, a pályán nem nagyon vették már hasznát a legendájuknak. Kapusposzton is lesz változás, ugyanis a Juve megvásárolta az Arsenaltól Szczesny-t, aki két évig volt a Roma hálóőre, igaz csak kölcsönben szerepelt ott.

Az érkezők oldalán véglegesítették Bruno Perest és Juan Jesus, kettejükért nagyjából 20 millió eurót fizettek. A védelembe az ex-Lazio játékos Kolarov, a Feyenordnál frissen bajnoki címet szerző jobb hátvéd, Karsdorp, és a PSV mexikói középhátvédje Moreno érkezett. Komoly fegyvertény, hogy Manolas úgy néz ki, hogy marad, ahogy Fazio és Emerson is. Di Francesconál sztenderd hadrend volt a 4-3-3, szinte soha nem játszott a csapataival korábban háromvédős rendszerben, így vélhetően a Roma is négy védővel fog kezdeni. Nem is állnak rosszul. A védelem közepén bevethető Manolas, Fazio, Moreno és az elmúlt évek alapján Kolarov is (Guardiola szinte mindig középen játszott). A védelem balján Emerson lehet az első számú opció, de nem kizárt, hogy Kolarov vagy Juan Jesus is ott fognak szerepelni. A jobb oldalon pedig Bruno Peres, és a frissen igazolt fiatal holland, Karsdorp akik bevethetőek. Nem tűnik rossznak. És akkor még nem beszéltünk a jolly joker Florenziről se, aki simán bevethető a védelem jobbján is.

kolarov.jpg

A középpályára három új ember is érkezett. A francia védekező középpályás Gonalons lassacskán az öregedő De Rossi helyét veheti át (a franciának félelmetes mutatói vannak, évek óta stabilan hoz meccsenként 4-5 labdaszerzést!), Pellegrini két év után tér vissza, meglehetősen jó játékos lett belőle a Sassuolonál, nem csoda, hogy Di Francesco ragaszkodott hozzá, valamint érkezett a fiatal török tehetség Ünder, aki inkább a támadásokat tudja segíteni. A három játékos csupán 29 millió euróba került, ami egyáltalán nem tűnik soknak. De talán a legnagyobb erősítés az volt, hogy Nainggolan szerződést hosszabbított egészen 2021-ig. De Rossi örök, Strootman viszont még akár távozhat is, ugyanis felmerültek hírek, miszerint a Juventus kész kifizetni a holland játékos 45 millió eurós vételárát is.

Ami a támadósort illeti, Salah elvesztése nagyon fájó lehet, én kevésbé hiszem azt, hogy Defrel pótolni tudja majd őt. Ezen kívül gyakorlatilag nem történt mozgás, Dzeko, El Shaarawy, Perotti és Iturbe is maradtak Rómában (bár nem fogadnék arra, hogy utóbbi ott is kezdi meg a szezont), ugyanakkor régóta udvarolnak Mahreznek, akiért akár 50 millió eurót is készek lennének kifizetni. A b.) opciójuk pedig a Real tehetsége Lucas Vazquez. Vagy így, vagy úgy, de a támadósorba, ha eredményesen szeretnének szerepelni a bajnokságban és a Bajnokok Ligájába, muszáj igazolniuk valakit, mert jelenleg se minőségben, se mennyiségben nincsenek elegen.

Egyáltalán nem tűnik rossznak a keret, de ahhoz, hogy megszorítsák a Juventust, még mindig nem elég erős, sőt: a Milan remek mercatojával és azzal a ténnyel, hogy az egyébként egyáltalán nem gyenge Inter élén egy számukra is ismerős és kiváló szakember áll, bőven kell majd hátrafelé is figyelniük. Strootman megtartása, és Mahrez érkezése sokat javítana a helyzetükön, mindenesetre érdekes szezon előtt állnak, egy új sportigazgatóval, új - nagy csapatot még soha nem irányító - edzővel, és emberemlékezet óta először Totti nélkül. Tippelésbe nem bocsátkoznék, soha nem voltam jó benne. Lazio szurkolóként nyilván jót nem kívánok nekik, ugyanakkor eddig ez egy tisztességes mercato, az egyértelműen látszik.

Folytassuk a sort a Lazioval, akik hamarosan szuperkupadöntőn mutathatják meg, hogy mire képesek.

nintchdbpict000295286868.jpg

Ha egy szóval kellene jellemeznem a mercatonkat, akkor a csendest választanám. Biglia ment, helyére Lucas Leiva jött, és nagyjából ennyi az eddigi piacozás érdemi része. Persze még érkezett Marusic, Caicedo és Di Gennaro is, de jó eséllyel egyikük sem fog számottevő karriert befutni Rómában. Tulajdonképpen évek óta egy helyben toporognak, hoznak egy erős szintet, ott vannak közvetlenül a top csapatok mögött, néha egy-egy jobb szezonban párat meg is előznek, de mikor szintet kéne lépni, mikor ténylegesen erősíteni kellene a kereten, akkor mindig elbuknak. Egyelőre mintegy 10 millió eurós pluszban van a mercatojuk, végre van mezszponzoruk, számolhatnak az EL pénzekkel, a Szuperkupadöntőért is jár némi euró, szóval az igazság az, hogy ennél nagyobbak a lehetőségeik. Főleg, ha Keita végül tényleg megy (kicsi esélyt látok rá, hogy hosszabbítson), ugyanis a Juve nagyon szeretné megszerezni őt, és a hírek szerint a szenegáli tehetséget is érdekli a zebrák ajánlata, ami nagyjából 20-25 millió euróra tehető. Ugyanakkor jó hír lehet a Lazio szurkolóinak, hogy Milinkovic-Savic, Immobile és De Vrij is maradni látszik, egyedül Hoedt esetleges elvesztése lehet(ne) fájó pont, aki iránt Angliából van kereslet.

Eddig inkább gyengültek a Sasok, mintsem erősödtek, ugyanis Biglia szerintem egyértelműen jobb játékos, mint Lucas Leiva, a többi érkező pedig nekem erősen a „szóra sem érdemes” kategória. Ettől persze lehet, hogy Marusic, aki eddig csak belga középcsapatokban szerepelt, holott 26 éves idén berobban, vagy az a Caicedo aki tavaly két gólt hozott össze a La Ligában (ami még mindig nem az erős védelmekről híres) hirtelen megszórja magát a Serie-A-ban, de realista emberként erre kevés esélyt látok. Lényegében Lazio szurkolóként nem azért szurkolok, hogy erősödjünk, hanem, hogy ne gyengüljünk tovább. Alapjába véve nem állunk rosszul, főleg ha végül mindenki maradna, ugyanakkor azt gondolom, hogy nagyobb lehetőségeink is lehetnének, ha egy picit bátrabban és tökösebben piacolnánk.

comments powered by Disqus

A bejegyzés trackback címe:

https://ilnostrocalcio.blog.hu/api/trackback/id/tr9812726228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása