Catemacsók

Il Nostro Calcio

Mi lesz veled Öreg Hölgy?

2017. augusztus 14. - marteen vg

Nem, nincs komoly válságban, vagy gondban a Juventus. Gazdaságilag roppant erősek, még mindig az ő keretükben van a legnagyobb potenciál, ugyanakkor az idei évük jóval nehezebb lehet, mint az eddigiek. Talán még új kihívókat is kapnak.

Mindenesetre van néhány repedés a falon, és a zebrák problémái (mert mondjuk ki, vannak nekik) nem is most nyáron kezdődtek, Bonucci és Dani Alves távozásával. A problémák ott kezdődtek, mikor simán eladták/elengedték azt, azokat, akik valamiért menni akartak. Ez részben dominó-effektust indított el, és ezért vesztették el Tevezt, Vidalt, Pogbát (érte legalább tisztességes árat kaptak), Dani Alvest és Bonuccit is. Azt hiszem, hogy egy csapat, aki Bajnokok Ligáját akar nyerni, nem engedheti el ennyire könnyen a legjobbjait, a riválisok számára. Főleg, hogy utána nagyon nehéz őket pótolni. Megkockáztatom, hogy közülük egyedül Tevezt sikerült, Dybalaval, ugyanakkor Vidal távozása óta nincs egy hasonló képességű „vadállat” a középpályájukon, és Pogba szerepét sem vette át igazán senki. Dani Alvest összehasonlítani De Sciglioval olyan, mint ha egy Teslát versenyeztetnénk egy Ladával, Bonucci helyére pedig egészen egyszerűen nem érkezett senki, de ez valahol érthető is: nincs a piacon elérhető belső védő, aki annyira jó lenne, mint Leo. Éppen ezért volt óriási luxus az ő elengedése. Mert az egy dolog, hogy menni akart. A szerződés viszont szerződés, és azért álljunk meg egy pillanatra: vérprofi játékosokról van szó, nem hisztis picsákról. Elvileg.

juveserie_630.jpg

Nem vagyok egyedül, ha azt mondom, hogy nem igazán értem a Juve mercatoját, de ezzel már tavaly, és azelőtt is így voltam. Senki nem gondolhatta, hogy Vidal helyére jó megoldás lesz Khedira, hiszen teljesen más stílusú játékosokról van szó. Azt pedig pláne senki nem gondolhatta, hogy Lemina vagy Sturaro fogja tudni pótolni, a chileit. Jött 2016 nyara. Pogba „helyére” érkezett Pjanic, aki kiváló játékos, de ő inkább Pirlo-t tudja pótolni, nem polipot. Pogba és Vidal utolsó közös évükben meccsenként 5.3 labdát szereztek, 3.2 interception-t értek el, és 3 szabálytalanságuk volt. Khedira és Pjanic tavaly 2.7 labdaszerzést, 2 interception-t és 1.3 faultot hoztak össze. Gyakorlatilag a Juve középpályás védekezése megszűnt létezni, ezt láthattuk Cardiffban, és ezt láthattuk tegnap Rómában is. És bizony már Bonucci sincs, akinek a klasszisa sokszor elég volt, ahhoz, hogy ezt a problémát megússzák a zebrák. Benatia rém bizonytalan, Rugani pedig rutintalan (mondjuk a kispadon nem is fog rutint szerezni…), ehhez jön az, hogy Barzagli öregszik, Chiellini pedig igazán jól csak Bonucci mellett tud játszani, egyébként a játékában bőven benne van a hiba, bizonytalanság, főleg, hogy nem túl labdaügyes.

pogba-vidal-juve.jpg

És miközben a zebrák legerősebb csapatrésze a védelem gyengült meg Vidal, Pogba, Alves majd Bonucci távozásával, közben irreális pénzeket költöttek a támadósorukra. Higuain 90 millióért óriási pénzkidobás, és ez pont Cardiffban derült ki. Mert ha egy játékosért 90 millió eurót fizetnek, akkor attól a játékostól jogos elvárás, hogy a Bajnokok Ligája döntőn a csapata vezére legyen. Higuain erre képtelen. 90 millióért nagyon kevés, hogy gólt lő Karnezisnek, Sorrenitnonak és Vivianonak. Közben pedig szép csendben további 71+40 millió euró ment el Costara, Bernardeschire és Cuadradora. Ami egyébként védhető, viszont akkor miért akarnak még 20, de inkább 25 milliót adni Keitaért is? Elől mennyiségileg, és minőségileg is rendben vannak, viszont nincs minőségi jobb hátvédjük, nincs senki, aki pótolni tudná Bonuccit (ne feledjük, hogy ő a labdakihozataloknál is fontos láncszem volt, nem véletlen, hogy tegnap annyira jól működött a Lazio letámádása!) és jelenleg egy játékosuk sincs a középpályán, aki tudna ütközni, labdát szerezni. A 30 éves Matuidi ideig-óráig megoldás lehet, de a másik két poszt valószínűleg lyukas marad. Allegrinek nem nagyon van más megoldása, mélyvízbe kell dobnia Ruganit (szerintem a srác megállná a helyét), és valahogy újra játékost kell csinálnia De Sciglioból, ami nem lesz könnyű, elnézve azt, hogy Lukaku tegnap milyen könnyen csinált hülyét belőle.

Utólag okos az ember, de sokan mondtuk már tavaly is: a Pogbáért kapott 100 millió euróból okosabban is lehetett volna erősíteni, az egy szem Higuainnál. Mindenesetre látva azt, ahogy és amilyen ütemben erősödik a két milánói klub, ha Kobráék nem vigyáznak, akár még a korábban hihetetlennek hit trónfosztás is eljöhet. Talán még nem ebben a szezonban, de a következőben igen.

comments powered by Disqus

A bejegyzés trackback címe:

https://ilnostrocalcio.blog.hu/api/trackback/id/tr2712748276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása