Catemacsók

Il Nostro Calcio

Hova tűnt Nagy Ádám? Ennyi is a karrierjének?

2017. szeptember 21. - Szori

Hétről-hétre azt olvashatjuk, hogy Nagy Ádám megint a padon ült a Bologna aktuális meccsén, a rosszmájúak és/vagy pesszimisták pedig már a középpályás karrierjét temetik. Hogy miért nem játszik Ádám, nem csak minket, hanem az olasz szurkolókat is érdekli. Pl. a Bologna Facebook-oldalán minden meccs előtt többen megkérdezik, miért nem kezd Nagy (persze a #NoNagyNoParty kommentek is jönnek a honfitársainktól), de a tuttobolognaweb.it is vizsgálta ezt. nagya_bologna4_1.jpg

Az említett olasz portál arra kereste a választ, hogy miért került ki a csapatból Nagy, illetve a másik „kelet-európai” tehetség, Krejci, akik gyakorlatilag együtt érkeztek tavaly Olaszországba. A cseh középpályás 3 meccsen 69, Ádi pedig egy meccsen 77 percet játszhatott, igaz, azt az Olasz Kupában, ahonnan csúfosan esett ki a Bologna. Mindez annak fényében, hogy tavaly szinte kirobbanthatatlan kezdőjátékosok voltak, hatalmas visszaesésnek tekinthető.

De miért nem játszik Nagy?

Egyrészt Ádám nincs jó formában, ezt láthattuk a válogatott mérkőzésen, és valószínűleg nem hiába cserélte le Donadoni a 77. percben a csúfos kupameccsen. Persze ez önmagában még nem elég indok arra, hogy egymás után 5 bajnoki meccsen ne kapjon lehetőséget a csapat egyik legtehetségesebb játékosa.

Ádám helyzetén nem segített, hogy leigazolták a posztjára a Milantól Andrea Polit, aki – véleményem szerint – nem feltétlenül jobb játékos Nagynál, viszont olasz és tapasztaltabb is. Olaszországban pedig mindkét érv ellene szól. Ha van két hasonló tudású játékos, akkor preferálják a honfitársat (ami érthető). Továbbá a gyenge szezonkezdés után Donadoni nem kockáztathatott egy fiatal és rossz formában lévő játékossal, amikor szükséges hozni az eredményeket.

Szintén ellene szól, hogy az első fordulókban játékrendszert is váltott a Bologna, 4-2-3-1-ben játszottak a tavalyi 4-3-3 helyett. Egyrészt ide 3 helyett csak 2 középpályásra van szükség, ami csökkenti az esélyeit, másrészt a poszttársai fizikálisan erősebbek és ez sokat számít az új rendszerben. (Nagy mellett szólhat, hogy két meccs óta újra a 4-3-3 került elő.)

De temetni kell emiatt Nagyot? Egyértelműen nem! Ádám nem az a fajta játékos, aki ennyitől feladná, sőt, aki ismeri a korábbi pályafutását, az tudja, hogy valószínűleg még több munkára sarkalja a kialakult szituáció a magyar középpályást. Ezeket a menedzsere is megerősítette a Borsnak (elnézést a forrásért, de nekik nyilatkozott Kövesdi Viktor):

A középpályások közül Ádám az egyetlen, aki még nem kapott lehetőséget a bajnokságban. Nyilván ez nem egy kényelmes szituáció, főleg, hogy tavaly egyike volt a legtöbbet játszó mezőnyjátékosoknak. Érkezett a középpályára Andrea Poli a Milanból, de el is ment egy rivális, tehát a helyzete nem változott, de egyelőre az edző más játékosoknak szavaz bizalmat. Két éve felkerült a Fradi első csapatába, és végigjátszotta az első idényét, majd bekerült a válogatottba, és az Eb-n stabil kezdő volt. Ezután Bolognában folyamatosan játszott.

Jelenleg a karrierje legnehezebb időszakát éli, de ez arra sarkalja, hogy még többet dolgozzon. Szó sincs pánikhelyzetről, még a csalódottság sem igazán érezhető rajta.

Sokan hozzák fel, hogy az olasz bajnokság „játékostemető” a magyar játékosoknak, és Ádám is ezért tűnik majd el a süllyesztőben. Ez viszont egyáltalán nem igaz. Egyrészt az Olaszországban megbukó játékosok nagy része később sem mutatott sokat. Filkor jelenleg azt sem tudom, hol játszik, legutóbb a Gyirmótban sem tudott megragadni (közben puskázok: az NB2 újonca, a Budafok igazolta le). Tőzsér a hozzáállása miatt került ki a válogatottból is, Rudolf pedig már az NB1-ben sem tudott megragadni, de Koman világvándorlásáról sem hiszem, hogy az olasz futball tehet. Sok játékos járt az olasz másod- és harmadosztályban, közülük talán Varga Roland és Kovácsik Ádám azok, akik talán megragadhattak volna kint hosszabb távon, de az ő karrierjük nem is feneklett meg. Könnyű a körülményekre fogni, de az az igazság, hogy a játékosaink kevesek voltak Olaszországhoz, és bármely topbajnokságban ugyanígy jártak volna (páran közülük jártak is).

540filkor.jpg

Ádám hozzáállása és tehetsége nem is mérhető a legtöbb Olaszországban megbukott magyar játékoséhoz. Ha nem sikerülne visszaverekednie magát a csapatba, akkor jókor tovább fog lépni, és máshol bizonyít, abban viszont biztos vagyok, hogy nem feneklik meg a karrierje.

Ráadásul a Bologna játékos-politikája össze sem hasonlítható azzal, amit a Genoa vagy a Palermo csinál. Sokkal kevesebb pénzből, sokkal okosabban gazdálkodnak. Amíg a másik két klub gyakorlatilag évente lecseréli a fél keretét, a Bologna nem teheti meg, hogy engedje elkallódni az egyik tehetségét. A befektetésből hasznot szeretnének látni, ezért Ádámot nem hagyják elveszni. Ha a csapatba nem tud bekerülni, akkor mihamarabb eladják, és nem dobálják évente másik csapathoz kölcsönbe, hogy teljesen elértéktelenedjen.

Egy biztos: Nagynak rengeteget kell fejlődnie, ha nem akarja, hogy megrekedjen a karrierje. Egyrészt a korábban említett gyenge fizikumán javítania kell, továbbá az előrejátékban nem lehet ennyire passzív. Az olasz bajnokság abból a szempontból jó választás neki, hogy ő egy taktikailag nagyon fegyelmezett játékos, ami itt kiemelten fontos, és ezzel a hiányosságait tudja rövid távon kompenzálni. Viszont védekező-középpályásnak a nemzetközi mezőnyben fizikálisan gyenge, ezért bátrabban kell vállalkoznia a támadások építésénél. (Egyébként az esze és tudása megvan hozzá, fantasztikus labdákat tud adni, ezért is érthetetlen, miért ilyen bátortalan még mindig.)

A lehetőséget hamarosan biztosan megkapja Donadonitól. A kritikus hangokat csak ő tudja elhalkítani, méghozzá a pályán. Akármennyi időt kap, neki annyi idő alatt kell bizonyítania. Ha nem görcsöl rá, akkor menni is fog.

Hajrá, Ádi! Én bízok Benned!

comments powered by Disqus

A bejegyzés trackback címe:

https://ilnostrocalcio.blog.hu/api/trackback/id/tr3812882886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása